حمیدرضا بی تقصیر
دوستی گفت؛ هفته کتاب و کتابخوانی در سایه کرونا و گرانی فرصتی برای قد علم کردن بسان سالیان گذشته نداشت. پرسیدم مگر سالیان قبل چه اتفاق خاصی میافتاد که امسال نیفتاد؟ کاری به پاسخ آن دوست ندارم. با اجازه می خواهم کمی تا قسمتی آرمانی بنویسم. فرض کنید یک ستاد عملیاتی برای بزرگداشت این هفته در کاشمر تاسیس شود.
البته تشکیل این ستاد بهتر است از مصوبات شورای فرهنگ عمومی شهرستان باشد. راستی چند روز پیش روز فرهنگ عمومی بود. این روز به اعضای خدوم و همیشه در صحنه شورای مذکور مبارک و فرخنده بادا.
فرض کنید اعضای شورای مذکور در کنار حساسیت به دوچرخه سواری بانوان، گوشه چشمی به کتاب و کتابخوانی در کاشمر دارند. این عزیزان یک ستاد عملیاتی متشکل از نویسندگان و مولفان و منصفان و مترجمان و کتابداران دیارمان تشکیل داده و از کارگروهی متشکل از مدیران و مسئولان کتابخوان و کتابدوست و کتاب شناس خواهند خواست تا ستاد مذکور را به بهترین نحو ممکن حمایت کنند. ستاد برای همه اقشار مردم برنامه دارد و سعی میکند با یاری کارگروه حمایتی برنامه هایش را عملیاتی کند. یقین خیرین عرصه فرهنگ و کتاب هم ایشان را یاری خواهند کرد.
یقین بخشی از بودجه های ادارات و نهادهای دغدغه مند در حوزه کتاب یار و یاور این ستاد خواهند بود. این ستاد ابتداء سری به کتابخانه های مدارس خواهند زد. حل مشکلات کمی و کیفی این کتابخانه ها اولویت آنهاست. یقین مجمع خیرین مدرسه ساز و مجمع خیرین کتابخانه ساز در این حوزه نقشی به سزا خواهند داشت. گوشه چشمی هم باید به توجه به کتاب و کتابخانه در مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی داشت. از همین منظر باید به کتابخانه های مراکز آموزش عالی توجه کرد. شناخت ذائقه فرهنگی دانشجویان بسان دانش آموزان مهم است. کتاب و کتابخانه را باید به میان اقشار مختلف برد.
از این منظر باید پرسید کارگران دیارمان به کتاب و کتابخانه دسترسی دارند؟ بازنشستگان چطور؟ بانوان خانهدار چه ارتباطی با کتاب و کتابخانه دارند؟ چه نسبتی میان مساجد و کتابخانه های مساجد وجود دارد؟ آیا همه روستاهای شهرستان دارای کتابخانه هستند؟ فدافن روستای دوستدار کتاب بود، آیا هنوز هم هست؟ آیا روستاهای دیگری هم به عنوان دوستدار کتاب وجود دارند؟ پاسخ همه این سئوالات دغدغه های ستاد مذکور خواهد شد. این ستاد برای زندان هم برنامه دارد. برای بقاع متبرکه هم برنامه دارد. برای بانک ها و حوزه های عمومی از یک کافی شاپ تا یک سفره خانه سنتی برنامه دارد.
حوزههای علمیه یار و یاور ستاد مذکور خواهند بود. حوزهها هم کتابخانههای غنی خواهند داشت. ستاد مذکور با کمک کارگروه تعیین شده از سوی شورای فرهنگ عمومی و یاری خیرین حواسشان به دغدغههای ناشران دیارمان هست. شاید برگزاری مستمر نمایشگاه کتاب در فضای مجازی در این دوره کرونازده یک راهحل برای حل مشکلات ناشران باشد. شاید خرید مستمر کتاب از ایشان برای کتابخانههای دیارمان کمکی به معیشت ناشران باشد. از همین منظر باید دغدغههای نویسندگان و مولفان و منصفان و مترجمان دیارمان بررسی شود. خرید کتاب ایشان برای کتابخانهها ضروری است.
برای این عزیزان برگزاری نشستهای مجازی معرفی کتاب یک آرزوست. آرزومند هستند که پرسش و پاسخی در شبکههای اجتماعی با مخاطبانشان داشته باشند. برایشان آرزوست بتوانند آثارشان را به موقع رونمایی کنند. تحقق همه این آرزوها میتواند وجه همت ستاد مذکور با کمک کارگروه مورد اشاره باشد. در این میان بهبود وضعیت کمی و کیفی کتابخانههای موجود یک ضرورت اجتنابناپذیر است. ضرروت است که بحث کتابخانه مرکزی کاشمر به فرجام برسد. زیبنده است در این هفته تصمیمات نابی در این حوزه گرفته شود. تاسیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جدید در نقاط مختلف شهرستان یک ضرورت است.
توجه به کتابخانه سیار یک اولویت است. دعوت اصناف به بحث کتابخوانی و تهیه کتاب برای بازار و پاساژها قابل تامل است. طرح گردش کتاب در یک صنف و اداره و مجموعه توصیه میشود. اخذ ایدههای اهالی کتاب و کتابخانهها برای ترویج فرهنگ مطالعه باید جدی گرفته شود. تهیه قفسه کتاب برای مثلا پنجاه جلد کتاب برای نانواییها خالی از لطف نیست. حتی میتوان برای وسایل نقلیه عمومی هم کتاب تهیه کرد. میتوان همه این ایدهها را زمان بندی کرد و از آبان امسال تا آبان سال دیگر میزان پیشرفت هر یک را رصد و نتیجه را ارزیابی کرد. تاکید میشود همه این موارد آرمانی است.
میتوان از هنرمندان خواست تا برای بزرگداشت این هفته کاری کارستان در حیطه هنر به فرجام برسانند. از تهیه تمبر یادگاری کتابداران و کتابدوستان و نویسندگان تا تهیه انواع سردیس و تندیس بزرگداشت کتاب و کتابخوانی توصیه میشود. میتوان برای بزرگداشت کتاب و فرهنگ مطالعه شعر و ترانه سرود و خواند. میتوان این مهم را بهانه یک نمایش طنز یا جدی قرار داد. میتوان برای این مهم انیمیشن ساخت. میتوان انواع مستند ساخت. حتی میتوان کلیپهای برای معرفی کتابخانهها ساخت. میتوان میدانی به نام کتاب داشت. میتوان در اِلمانهای شهری و مبلمان شهر و ورودی روستاها از سازههای هنری مربوط به کتاب استفاده کرد.
ملاحظه میفرمایید در یک فضای آرمانی کارهای کارستان فراوانی برای بزرگداشت روز و هفته کتاب و کتابخوانی میتوان انجام داد. اما امان از گرانی و کرونا. کاش هر گذر دیارمان کتابفروشی داشت. کاش نویسندگان دیارمان دغدغهای نداشتند و کتابهایشان آذین قفسههای کتابخانههای دیارمان و استان و کشور بود. کاش یاد و خاطره نویسندگان متقدم و متأخر دیارمان در طی سال در تقویم دیارمان جاری بود. کاش برای بزرگداشت نویسندگان دیارمان از شادروان مجتبی عبداللهنژاد تا دکتر مسلم ناصری کاری کارستان بکنیم. کاش در دوران غیر کرونا کتابخانههای دیارمان فقط قرائتخانه برای متقاضیان شرکت در کنکور نباشد.
سالهاست بحث اختصاص قطعهای از آرامستانی در دیارمان برای هنرمندان مطرح است. در این نوشته آرمانگرایانه پیشنهاد میگردد شورای فرهنگ عمومی به این مهم ورود کند و این موضوع را عملیاتی نماید. میتوان در جوار مزار شهید مدرس این مهم را محقق کرد. شاید گوشه چشمی به مزار سید محمد (ع) و آرامستان بقیع وجود داشته باشد. در جوار بقعه سید مرتضی (ع) هم میتوان به این مهم فضایی اختصاص داد. و صد البته همین ایده برای باغمزار قابل طرح هست. هر چه هست این ایده را میتوان عملیاتی کرد. امید خدا به نویسندگان و مترجمان و هنرمندان و فرهیختگان دیارمان طول عمر اعطا کند. آمین.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ورود برای ارسال نظر
ارسال نظر به عنوان مهمان