حمیدرضا بی تقصیر
سال گذشته در این نشریه یادداشتی با عنوان «کاشمر و چند پاراگراف به مناسبت روز دانشجو» تقدیم شما خوانندگان شریف شد. در آن یادداشت چند پیشنهاد مطرح شد. «نگارش تاریخچه مراکز آموزش عالی کاشمر» یکی از این پیشنهادات بود.
بایسته است مراکز آموزش عالی اهتمام ویژهای مصروف ثبت و ضبط و انتشار تاریخچه ظهور و بالندگی و پویایی خود بکنند. البته این تاریخچه نباید وصف رئیس و سرپرست و هیئت رئیسه باشد. تقدیر از مدیران کاری حسنه است، ولی باید به کارکرد کارمندان و اساتید هم توجه داشت و بیحُب و بُغض فراز و نشیبهای هر دانشگاه را مستندنگاری کرد.
بایسته است در این تاریخچه مراحل رشد هر مجموعه و دستاوردهای آنها با ذکر موانع و مشکلات تبیین شود. طبیعتاً آمار ارائه شده در این مجموعه باید واقعی و به دوره از تبلیغ افراد باشد. توجه به عکس و اسناد در این کار خاص بسیار مهم میباشد. مصاحبه با اولینها و برترینها توصیه میشود. شایسته است فعالیت هیئت موسس هر دانشگاه به طور خاص مستندنگاری گردد. پیشنهاد دیگر تاکید بر بررسی تاثیر مراکز دانشگاهی کاشمر بر ساختار منطقه بود. همین نکته میتواند از منظر جامعهشناسی، گذر کاشمر به عنوان یک شهر سنتی را از دهه شصت تاکنون به عنوان یک شهر تغییر یافته و در حال حرکت به مدرنیته، نشان بدهد.
حضور عنصر دانشجو و بحث دانشگاه باعث پویایی و بالندگی هر منطقه میشود. یقین بانکها گواه این مهم هستند که با حضور اولین دانشجو، یک چرخه مالی قابل توجهی در سپهر مالی کاشمر جریان گرفت. تا اواخر دهه هشتاد شاهد حضور دانشجویان غیر بومی در منطقه بودیم. شاید کسی باورش نشود که روزگاری قریب 500 دانشجو از خطه شمال در کاشمر تحصیل میکردند. از تبریز و کرمانشاه و سنندج در این دیار افرادی مشغول به تحصیل بودند. حضور این قبیل خرده فرهنگها باعث تغییر ساختار فرهنگی شهر شد. هم اینک یکی از دانشگاههای دیارمان پذیرای دانشجو خارجی است.
در کنار این مهم هر دانشگاه دارای فضاهای؛ آموزشی، پژوهشی، ورزشی، فرهنگی و اداری است. ساخت این همه باعث اشتغالزایی قابل توجهی شد. دانشجویان غیربومی نیازمند مسکن بودند. سیستم حمل و نقل درون و برون شهری با مشتریان جدیدی مواجه شده بود. بقالیها و سوپرمارکتها باید باب ذائقه این قشر پویا یعنی دانشجویان خود را توسعه میدادند. حوزههای عمومی نظیر کافهها و باشگاهها برابر نیاز این قشر بیشتر و بیشتر شدند. اولین کتابفروشیهای جدید برابر نیاز قشر دانشگاهی در کاشمر فعالیتشان را آغاز کردند. حتی مشاغل جدیدی نظیر تایپ و تکثیر در شهر ظاهر شدند.
از منظر سیاسی هم شاهد تاثیر عنصر دانشجو هستیم. این قشر فرهیخته توانست با راهاندازی انواع تشکلها در باغ سیاست ترشیز و کاشمر حاضر شود و به عنوان رکنی موثر ایفای نقش کند. البته این حضور در گذر زمان پر فراز و نشیب بود. دانشجویان در تشکلهای مذهبی، نوع دوستانه، علمی و دوستدار طبیعت و فرهنگ و مسایل اجتماعی حضوری درخشان داشتند. در سپهر مدیریتی کاشمر و ترشیز و حتی استان و بسیاری از جاهای کشور شاهد استقرار مدیرانی هستیم که روزگاری دانشجوی مراکز آموزش عالی کاشمر بودند. در آن یادداشت بر شناخت دغدغههای دانشجویان تاکید شده بود.
دانشجو چه بومی و یا غیر بومی با حضور در دانشگاه صاحب تشخصی خاص میشود. این فرد آرمانگراست و میخواهد به خوبی بدرخشد. در کنار درس و تحصیل هر یک پیگیر دغدغههایشان میشوند. قاطبه دانشجویان روحیه پرسشگرایانهای دارند. میخواهند بهترینها را داشته باشند. شاید بزرگترین دغدغه هر دانشجو وضعیت رفاهی و بحث سرگرمی و نحوه پر کردن اوقات فراغت باشد. البته از زمستان سال قبل و ظهور و گسترش کووید نوزده و حکایت کرونا، شاهد آموزش و امتحان مجازی هستیم. البته شاید حضور فیزیکی دانشجو در دانشگاه کمرنگ شده باشد، ولی همچنان ضلع اصلی هر مرکز آموزش عالی محسوب میشود.
کاش ارکان مدیریتی شهرستان به دغدغههای دانشجویان در دوره کرونا و روزگار پساکرونا بیش از پیش توجه بکنند. به نظر شما کتابخانههای دانشگاههای دیارمان چه حال و هوایی دارند؟ به نظر شما به چه میزان کتابهای روز علمی و غیرعلمی را برای دانشجویان و اساتید فراهم میکنند؟ مجموعههای فرهنگی به چه میزان برای قشر دانشجو برنامهریزی میکنند؟ در سال چند کرسی آزاد اندیشی در مراکز آموزش عالی دیارمان برگزار میشود؟ به چه میزان ارکان مدیریتی شهرستان در میان دانشجویان حاضر میشوند و با آنان نشستوبرخاست دارند؟ چرا سیاسیون در ایام انتخابات حواسشان به رای دانشجو هست و در غیر آن کمتر دغدغه دانشجو را دارند؟
واضح و مبرهن است که روی کاغذ همه چیز عالی است. در دوره پیش از کرونا دانشجو میخواست خوابگاه خوبی داشته باشد، سلف سرویس مرتبی داشته باشد، غذایش با کیفیت باشد، سرویس ایاب و ذهابش مطلوب باشد. دانشگاهش مطرح باشد و خیلی از این باشدها و نباشدها را پیگیر بود. در دوره کرونا شاید این باشد و نباشدها به گونهای دیگر شده باشد. باید به این خواستهها احترام گذاشت. دانشجو میخواهد در زیر این آسمان آبی در این ارض کاشمر نقشی خاص ایفا بکند. بایسته است دغدغههای این قشر دغدغهمند به طور جدی مدنظر قرار بگیرد. قریب ده درصد جمعیت شهر را دانشجویان تشکیل میدهند. دانشجو روزت فرخنده بادا.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ورود برای ارسال نظر
ارسال نظر به عنوان مهمان