حمید رضا بی تقصیر
یک مقدمه با چند سوال
تصور ما از بومگردی چیست؟ لابد جایی است که می توان با حضور در آن اوقات فراغتمان را پُر کنیم. جایی است که میتوان در آن وقت را گذراند. می توان در جمع خانواده و دوستان و آشنایان شاد بود. در این اندیشه ام که چند اقامتگاه بومگردی دیارمان به ارباب رجوع خود تعریفی در باره مفهوم بومگردی عرضه می کنند؟
یقین برخی از این اقامتگاه ها در حوزه تبلیغات به معرفی مجموعه خودشان پرداخته اند. و یقین حواس همه ما هست که فرد یا افراد مسئول در هر اقامتگاه بومگردی دغدغه تولید ثروت دارند.
اینان با همت خود و یا اخذ وام یک سرا و مجموعه ای را به امید کسب درآمد مطلوب، ساماندهی کرده اند. خدا به اینان خیر و برکت عطاء بکند. بعضی از ایشان دغدغه انواع جاذبه ها برای جذب مشتری دارند. برخی توجه خاصی به آیین های سنتی دارند. آیین های مدنظر ایشان در حوزه موسیقی و چیدمان محل و عرضه بعض غذاهای سنتی و ترجیحاً آش و انواع دمنوش معنا می شود. سعی دارند یک فضای سنتی را در معرض دید مشتری قرار بدهند. سالهای کرونایی بر کار اینان تاثیر منفی داشته است.طبیعتاً بر آنند که بار دیگر خوش بدرخشند.
نظری کوتاه بر مفاهیم و اصول بومگردی
بعد از جنگ جهانی دوم در سال 1960 پدیده اکوتوریسم مطرح شد. در سال 1980 هكتور سبالوس - لازكورين جزو اولین کسانی بود که برای این واژه تعریف مشخصی ارائه داد. در سال 1991 انجمن جهانی اکوتوریسم یک سند جامع و کامل در خصوص اکوتوریسم تدوین کرد. واژه اکوتوریسم از دو بخش «اکو» یا «Eco» و «توریسم» یا «Tourism» تشکیل می شود. «اکو» برگرفته از زبان یونانی و به معنی آمیزهای از مفاهیم محیطزیست و زیستگاه است و توریسم هم معنای گردشگری میدهد.
اکوتوریسم در ایران به اشتباه طبیعتگردی معنا میشد. کلمه بوم را معادل اکو قرار دادهاند و به اکوتوریسم، بومگردی هم میگویند. بومگردی سفر مسئولانهای است که بیش از هر چیز به طبیعت و حفظ آن توجه دارد. بومگرد یا اکوتوریست، گردشگری است که به بازدید از یک منطقه و جاذبه های آن می رود و از امکاناتش استفاده میکند، اما کمترین اثر منفی را بر ساختار محیط می گذارد. بومگردی پیش از هر چیز یک نوع نگرش خاص و آینده نگرانه و اخلاقی، فرهنگی و انسانی به مقوله گردشگری است.
بنابر آخرین تعریف ارائه شده توسط جامعه بین المللی اکوتوریسم، بومگردی یا اکوتوریسم؛ سفری است مسئولانه به جاذبه های طبیعی برای لذت بردن، ادراک و قدر طبیعت را دانستن و همراهی کردن با ویژگیهای فرهنگی متعلق به گذشته و حال حاضر، به طوری که حافظ زیستبوم بوده، سبب پایداری کیفیت زندگی مردم منطقه شده، شامل آموزش بوده و در آن گردشگر در فعالیتهای سودآور اجتماعی و اقتصادی مردم محلی مشارکت داشته باشد. یقین این مفاهیم و تعاریف در اقامتگاه های بومگردی دیارمان لحاظ شده و می شود.
در بومگردی کلمه آموزش بسیار مورد تاکید قرار داشته، هم شامل مسافران و هم شامل مردم محلی میشود. چهار اصل سفر مسئولانه، حفظ محیط زیست، گردش در مناطق طبیعی و بهبود زندگی مردم محلی در بومگردی، به تبعیت از تعاریف مذکور، از اصول بومگردی هستند. به تمامی کسانی که در طبیعتگردی این کُدها را رعایت کنند، صفت بومگرد اطلاق میشود. بومگردی در دنیا به صنعت تبدیل شده و منبع درآمد مطلوبی محسوب میشود. گردشگری سومین صنعت پر درآمد دنیاست.
معروف است که میگویند؛ «در اکوتوریسم تنها ردپایتان در طبیعت باقی میماند و به جز خاطره ها چیزی از سفرتان به طبیعت با خود به خانه برنمیگردانید». این نوع نگاه به بومگردی و در کنار آن تاکید بر حفظ منابع طبیعی، مقوله آموزش و به حداقل رساندن آسیبهای وارده به طبیعت در طول سفر، اهمیت احترام گذاشتن به طبیعت را آشکار کرده و مانع آسیب رساندن به آن میشود. طبیعتدوستی ویژگی مهم بومگردی است. آیا در کاشمر پدیده اقامتگاه بومگردی به دلیل مطابق بودن با توسعه پایدار سبب حفظ محیط زیست شده است؟
بومگردیها در حسرت نقشه راه گردشگری کاشمر
هر از گاه شاهد افتتاح یک اقامتگاه جدید در دیارمان هستیم. شنیده ها حاکی از آن است که در بسیاری از آبادیها میل به تبدیل یک سرا یا باغسرا و عمارت قدیمی به بومگردی وجود دارد. این اتفاق از نظر اشتغالزایی و تلاش برای ارائه خدمات به مشتری ستودنی است. چه بسا این اقامتگاه ها بتوانند خلاء نبود هتل و مسافرخانه مطلوب را در کاشمر تا حدی پُر بکنند. یادمان باشد که برخی مدعی هستند سالانه سه و نیم میلیون گردشگر به کاشمر سفر میکند.
یقین این آمار اشتباه است ولی بر فرض صحت، میزان ماندگاری این گردشگران در کاشمر به چه میزان است؟ اگر بومگردیها به این گردشگران فرضی معرفی شوند چه بسا میزان ماندگاری آنان در منطقه بیشتر بشود. شاید این مجموعهها بتوانند برای این گردشگران جاذبه های جدید در حوزه گردشگری غذا، طبیعتگردی، ورزش، گردشگری علمی، خرید، هنر، انواع جشنوارههای مربوط به سوغات و صنایع دستی و آیتم های مختلف گردشگری فراهم کنند. لازمه این همه داشتن نقشه راه در حوزه گردشگری است.
لازم است کارکرد هر بومگردی در صنعت گردشگری کاشمر مشخص شود. توجه به اقامتگاههای بومگردی در صورتی که توجه به استانداردها و مفاهیم مربوط به موضوع بومگردی مد نظر باشد، امری ستودنی است و باید به فال نیک گرفته شود. در غیر این صورت این فرصت موثر در امر توجه به توانمندیهای گردشگری در هر روستا و آبادی بدل به یک تهدید در حوزه محیط زیست و مسایل اجتماعی خواهد شد. امید بررسی کارکرد و عملکرد هر اقامتگاه در دستور کار نهادهای نظارتی باشد.
تشویق و تذکر برای ارتقای کمی و کیفی وضعیت این اقامتگاهها ضرورتی انکارناپذیر است. تبدیل یک بومگردی به یک پاتوق برای قلیان و خوردن فستفود و نوشیدن نسکافه، جالب نیست. خدا را شُکر شاهد پاتوق شدن بومگردی های دیارمان نیستیم. البته تبدیل یک بومگردی به یک پاتوق فرهنگی و یا اجتماعی امری ارزنده است. به همین خاطر پیشنهاد برگزاری انواع جشنواره ها مطرح شد. مثلا یک بومگردی می تواند بانی جشنواره انواع نان و کلوچه محلی باشد. دیگری به دنبال جشنواره شربت و شیرینی محلی باشد.
چند ویژگی یک بومگردی مناسب
اقامتگاه بومگردی برای پذیرایی از بومگردان و البته سایر مسافران علاقه مند به حفظ ویژگیهای محیط ساخته میشود. در این اقامتگاه ها سعی میشود تا کمترین آسیب به محیط وارد آید و مهمان نیز تا حدودی با فرهنگ جامعه میزبان آشنا شود. این اقامتگاهها معمولاً توسط افراد محلی اداره میشوند تا در انتقال ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی موفقتر عمل کنند. تزیینات و ساختار اقامتگاه های بوم گردی تداعیکننده ویژگیهای همان منطقه هستند و حتی غذاهای سِرو شده در آن نیز از میان خوراکهای محلی انتخاب می شوند.
توسعه پایدار گردشگری، احیای ارزشهای سنتی و بومی، کمک به اقتصاد جامعه محلی و حفظ محیط زیست از فرصتهایی هستند که اقامتگاه های بومگردی در اختیار جوامع میگذارند. این یک راه خوب برای به راه انداختن یک کسب و کار کوچک خانوادگی به شمار می آید. اقامتگاههای بومگردی صرفاً جایی برای اقامت نیستند. همین موجب تمایز آنها از هتل و مهمانسرا و مسافرخانه میشود. این اقامتگاه ها خود میتوانند به عنوان جاذبه، گردشگران را به سوی خود بکشانند.
آگاهی فرهنگی و محیط زیستی از تاثیرات مسلم بومگردی محسوب می شود. این مهم را باید؛ تجربهای مثبت برای گردشگران و اهالی پیرامون اقامتگاه دانست. بومگردی با تکیه بر استفاده از اقامتگاه دارای مزایای مالی برای مدیران آن محل از یک سو و محل قرار داشتن اقامتگاه میشود. تبادل مالی حاصل به طور مستقیم و حتی غیر مستقیم منتج به توانمندسازی اهالی اطراف اقامتگاه می شود. خرید از محصولات باکیفیت و اصیل محلی توسط بومگردان موجب حمایت از مردم بومی خواهد شد.
چگونه میتوان فهمید حضور در یک زیست بوم برای محیط زیست خوب است؟ رعایت اصول بومگردی مهم است. سفر بومگرد باید مسئولانه و از سر آگاهی باشد. فعالیت بومگرد باید در راستای کمک به طبیعت و مردم بومی باشد. باید هدف بومگرد تداوم سلامتی محیط زیست بومی باشد. رفاه مردم محلی باید مدنظر بومگرد باشد. بومگردان بایسته است به نیت کسب تجربهای باکیفیت از گردشگری، بومگردی را تجربه کنند. یقین اصول بومگردی مُو به مُو در کاشمر رعایت می شود.
کاهش هزینه اقامت، کمک به اقتصاد محلی، آشنایی با خرده فرهنگ های میزبان، فرصت چشیدن طعم ناب غذاهای محلی، کمک به محیط زیست و کاهش آسیب به آن، اقامت در فضایی محلی و آشنایی با آن و اقامت در فضایی جمعی و فرصت تبادل اطلاعات و تجربیات از جمله دلایل اصلی برای حضور در یک اقامتگاه هستند. بومگرد برای پر کردن اوقات فراغتش و کسب لذت از محیط زیست به سفر می پردازد. اقامتگاه بومگردی به عنوان نمایندهای از ویژگی های منطقه باید مطابق معماری سنتی طراحی شده باشند.
یکی از بهترین کسانی که می توانند فرهنگ مقصد را به بومگرد ارائه کند، میزبانان اقامتگاه هستند. اینان شایسته است با لباس محلی پاسخگوی سوالات بومگردان باشند. طیف این سوالات بسیار گسترده است و مسایلی از حوزه فرهنگ تا معماری، از غذا تا حیات وحش، از بازارهای محلی تا آداب و رسوم را در بر می گیرد. میزبانان باید به تکریم و تامین خوراکی ها و نوشیدنی های محلی برای بومگردان اهتمام بورزند. هر اقامتگاه خواسته یا ناخواسته مطبخی مملو از خوشمزه ها دارد.
بخش خوشمزه های هر اقامتگاه چیزی است که بسیاری را راهی این اماکن میکند. در طول اقامت در این اقامتگاه ها، خبری از غذاهای روتین رستورانها نیست. در اینجا آشپزهای محلی برای بوم گردان نان محلی میپزند و غذای محلی برایشان آماده می کنند. بوم گرد فرصت دارد تا مانند مردم بومی صبحانه و ناهار و شام بخورد، از نوشیدنی های سنتی لذت ببرید و حتی با میان وعده ها و بعضاً دمنوش های دارویی آشنا شود. بومگردان شیفته آشنایی با مواد غذایی اهالی بومی هستند.
یکی از کارهایی که باید در اقامتگاههای بومگردی به عنوان بدیهیترین اصل حفاظت از محیط زیست به آن توجه شود، مدیریت پسماند است. جداسازی زبالههای قابل بازیافت و زباله های خشک و تَر از ویژگیهای یک اقامتگاه مسئول در برابر محیط بهشمار میرود. توجه به لوله کشیها و شیرها، استفاده از سیستمهای تصفیه مجدد آب و نظایر آن از کارهایی هستند که باید در این نوع اقامتگاهها به صورت جدی به آنها توجه شود. استفاده از پنلهای خورشیدی توصیه میشود. دقت در چیدمان اقامتگاه و بخشهای مختلف آن بسیار مهم است.
بومگرد باید دچار حظ بصری بشود. از کوچکترین چیزها در اتافقها و حیاط گرفته تا تزیینات مورد استفاده بر در و دیوارها و حتی وسایل پذیرایی باید نشانی از سنت و فرهنگ بومی داشته باشند. ایجاد حس حضور در فضایی محلی و بومی و حتی قدیمی ضروری است. نشان دادن آداب و رسوم محلی و بخشهای از فرهنگ عامه توصیه میشود. موسیقی محلی، بازیهای سنتی، کار نواها، باورهای اهالی در حوزههای مختلف، آیینهای سور و سوگ همیشه مورد استقبال بومگردان بوده و هست.
چند پیشنهاد برای بومگردیهای کاشمر
واحدهای بومگردی از دهه هشتاد به تدریج در ایران بهوجود آمدند. مناطق گردشگرپذیر به صورت خودجوش واحدهایی را ایجاد کردند که نشانههایی از جوامع محلی داشت و حال و هوای سنتی را برای مردم تداعی میکرد. این واحدها مانند امروز شناسنامه نداشتند و آن چنان نظارتی روی آنها نبود. با توجه به استقبال گردشگران، ضوابط تشکیل این واحدها توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور تدوین و کسب و کارهای کوچکی در این زمینه شکل گرفت.
حالا اقامتگاههای بومگردی در بیشتر نقاط ایران اعم از شهر و روستا، فعالیت میکنند. روستاها و مناطق نمونه گردشگری، کویرها و مناطق جنگلی و همه روستاهای کشور که دارای انواع جاذبههای تاریخی و فرهنگی هستند، مکانهای مناسبی برای احداث اقامتگاه بهشمار میروند. در کاشمر نیمه دوم دهه نود را باید نیمه توجه به این مهم دانست. اولین اقامتگاه در ریوش راهاندازی شد. آن زمان این شهر مرکز بخش کوهسرخ شهرستان کاشمر بود و اینک خود مرکز استان شده است.
در این زمینه فعالیتهای در روستاهای مختلف بخش مرکزی و فرحدشت کاشمر در جریان است. شنیدهها حاکی از افزوده شدن تعدادی دیگری به این مجموعه است. یقین این بضاعت در رونق گرفتن صنعت گردشگری و توجه به میراث فرهنگی در کاشمر موثر است. در روی کاغذ، این همه فرصتی برای بالندگی آبادیها و جاهای دارای اقامتگاه بومگردی است. باید این فرصت را پاس داشت. اقامتگاههای بومگردی در سطح کشور به سه درجه؛ یک، دو سه دستهبندی میشوند.
مبنای درجه بندی آنها، بر اساس امتیاز های کسب شده در ارزیابی توسط کارشناسان میباشد. امید این کارشناسان در کاشمر نیز در اسرع وقت اقامتگاههای دارای مجوز را درجه بندی نمایند. در باره این اقامتگاهها میتوان مطالب و موارد متعددی را مورد توجه قرار داد. همراهی ساکنان هر روستا و آبادی با مقوله بومگردی یک ضرورت است. اگر اهالی وجود بومگردی را بپذیرند، شاهد ارائه انواع سوغات آن روستا و آبادی به گردشگران خواهیم بود. این مقوله به تنهایی باعث رونق اقتصادی روستاست.
شایسته است مسئولان بومگردیها سلسله نشستهای با اهالی و اعضای شورای اسلامی روستا و دهیاری داشته باشند. مسیرهای منتهی به این اقامتگاهها بعضاً فاقد تابلوهای راهنمایی بود. هر اقامتگاه باید نسبت به معرفی روستا و جای استقرار اقامتگاه فعال باشد. از فلسفه نامگذاری اقامتگاه تا وجه تسمیه روستا و آبادی باید در حوزه معرفی روستا مد نظر مدیریت بومگردی باشد. بایسته است هر اقامتگاه، اطلاعاتی در باره معماری بومگردی، آداب و رسوم و محیط زیست و مسایلی از این قبیل بهطور کتبی به بومگردان ارائه شود. هنوز عوامل اقامتگاههای دیارمان توجه چندانی به استفاده از لباس محلی ندارند.
کاش شورای اسلامی و دهیاری هر روستای دارای بومگردی به این موضوع به عنوان عاملی موثر در اشتغالزایی توجه بیشتری میکردند و پیگیر دغدغههای هر اقامتگاه بودند. و کاش تعداد بومگردیها در همین حد بماند و رقابتی میان آنان برای ارتقای خدمات ایجاد شود و در یک کلام بوم و طبیعت مورد توجه قرار بگیرد. گاهی زود دیر میشود، نشود روزی که این موارد باعث برهم خوردن محیط زیست روستا و حتی تاثیرات نامطلوب فرهنگی و اجتماعی بشوند. البته در کاشمر این موارد بعید است.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ورود برای ارسال نظر
ارسال نظر به عنوان مهمان